Rzodkiew czarna

(rzepa czarna-murzynka)

Krzyżowe

Raphanus sativus var. niger

Cruciferae


Występowanie

Powszechnie uprawiana w wielu odmianach, głównie dla celów leczniczych.

Wygląd zewnętrzny

Roślina jedno- lub dwuletnia. Wyrasta od 30-70 cm. W pierwszym roku wyrasta z nasionka rozeta liści lirowatych, pierzastodzielnych oraz czarny, zgrubiały korzeń. W drugim roku wyrasta z korzenia prosta łodyga, górą rozgałęziona i owłosiona, o liściach wąskich, lancetowatych. Kwiaty krzyżowe,. jasnożółte, czterokrotne, zebrane u szczytu łodygi w grono. Owocem - strąk.

Surowiec

Świeże korzenie. Po wysuszeniu aktywność korzeni bardzo maleje.

Główne związki, ich właściwości i zastosowanie

Świeży, niewysuszony korzeń r2odkwi i jej sok zawiera olejek lotny, w skład którego wchodzi mieszanina różnych substancji działających drażniąco na błony śluzowe żołądka i dwunastnicy.

Substancje te działają także bakteriobójczo na grzyby, ich zarodniki, na wirusy oraz na Gram-dodatnie i Gram-ujemne bakterie, nawet jeśli są one oporne na antybiotyki. Bakteriobójcze działanie rozciąga się również na drogi moczowe i drogi oddechowe przenikając przez błony śluzowe. Z prądem krwi dociera do nerek, pęcherza i pęcherzyków płucnych bez wywoływania objawów ubocznych. Dzięki tej właściwości przetwory tego surowca mogą być bez obawy przyjmowane nawet przez dzieci i osoby w starszym wieku.

Zawarty w soku rzodkwi czarnej glikozyd rafanol działa żółciotwórczo i żółciopędnie.

Rzodkiew spożywa się w postaci surówek lub soku albo jako gotowy preparat Raphacholin.

Surowiec ma zastosowanie przede wszystkim w schorzeniach wątroby objawiających się niedostatecznym wydzielaniem się żółci, a także w atonii dróg żółciowych o charakterze zastoinowym, a nawet kamicy żółciowej, w stanach zapalnych dróg żółciowych z zakażeniem bakteryjnym.

Ponadto surowca tego używa się w łagodnych, przewlekłych chorobach nerek i pęcherza moczowego na tle bakteryjnym oraz dróg oddechowych (nieżyt oskrzeli). Sok rzodkwi można także przyjmować w lekkich stanach nieżytowych przewodu pokarmowego i dla pobudzenia apetytu. (Nie zaleca się zażywać tego surowca w ostrych lub podostrych nieżytach żołądka, jelit i nerek).

Sok z czarnej rzodkwi przyjmowany codziennie w małych ilościach działa ogólnie wzmacniająco, łagodząco w reumatyzmie stawów i złośliwej anemii.

Sok lub inne przetwory rzodkwi można przechowywać w lodówce nie dłużej niż dwa dni, a dla zlikwidowania nieprzyjemnego zapachu dodać do surowca miodu.


Strona 2

Rzodkiew czarna

Menu

Strona główna | Lista roślin leczniczych | Literatura | O autorach | Linki | Pomoc Techniczna

On-line

Praca dyplomowa 1999/2000