Koper włoski

(fenkuł włoski)

Baldaszkowate

Feoniculum capillaceum

Umbelliferae


Występowanie

Ojczyzną fenkułu włoskiego są kraje śródziemnomorskie. Uprawia się go u nas głównie dla celów leczniczych, zaś tam jako warzywo.

Wygląd zewnętrzny

Koper włoski jest rośliną dwuletnią lub byliną, podobną z wyglądu do naszego kopru ogrodowego z tą różnicą, że liście kopru włoskiego posiadają w nasadzie otulające długie ogonki rozdęte pochwą. Roślina wyrasta do 2 m wysokości.

Surowiec

Surowcem jest owoc podłużnie jajowaty, od 6-7 mm długi, walcowaty, lekko zgięty i szarozielony. Koper włoski, zwłaszcza po jego zmiażdżeniu, ma specyficzny, bardzo silny zapach, a smak korzenny i nieco słodkawy. Własności owocu fenkułu są bardzo podobne do właściwości anyżu. Głównym składnikiem, obok wielu innych czynnych substancji, kopru włoskiego jest olejek lotny o złożonej budowie, a działający przeciwskurczowo, przeciwzapalnie, dezynfekująco, wykrztuśnie i lekko rozwalniająco.

Związki tego surowca znoszą wzdęcia, wiatry, nadmierną fermentację w jelitach i pobudzają żołądek do intensywniejszego działania.

Do wewnątrz owoc fenkułu stosuje się w postaci naparu w dolegliwościach przewodu pokarmowego i oddechowego - zwłaszcza u dzieci i osesków - przy zaburzeniach układu trawiennego, połączonych ze wzdęciami i gazikami, a także jako środek wykrztuśny przy schorzeniach górnych dróg oddechowych.

W miejsce naparu fenkułu stosuje się również syropy, względnie mieszanki ziołowe z jego zawartością dla starszych jak Neopectosan i inne. Z owocu fenkułu sporządza się także olejek koprowy, który w miejsce naparu przyjmuje się najczęściej z ciepłym mlekiem lub na cukrze po 30 kropelek. Napar owocu kopru włoskiego sporządza się podobnie jak napar anyżu: 1/Z łyżki stołowej owoców fenkułu, najlepiej zmiażdżonych, zalać jedną szklanką wrzątku, wymieszać i odstawić pod przykryciem na 10-15 minut. Przecedzić i pić 2-3 razy dziennie, dorośli po pół szklanki, dzieci po łyżce stołowej, zaś niemowlęta po łyżeczce od herbaty.

A.Oertel i E.Bauer zalecają stosowanie nasion kopru włoskiego w różnych dolegliwościach:

1) przy grypie i przeziębieniach: 2 łyżeczki kopru włoskiego (zmiażdżonego) zalać filiżanką mleka i gotować przez 10 minut, Pić możliwie jak najcieplejszy odwar-przynosi szybko ulgę;

2) przy astmie, kokluszu i podobnych dolegliwościach odwar fenkułu z dodatkiem soku czerwonych porzeczek. Pić 2 filiżanki tego odwaru małymi porcjami w ciągu dnia;

3) przy drgawkach, skurczach i spazmach u dzieci - odwar kopru włoskiego w połączeniu z anyżem, kminkiem i kolendrą siewną (w równych częściach), działa mocniej i uspokajająco;

4) dla matek karmiących dla wzmożenia laktacji: odwar fenkułu (pół na pół) z kwiatem lipy. Surowiec kopru włoskiego należy przechowywać w naczyniach szczelnie zamykających się.

Koper włoski

Menu

Strona główna | Lista roślin leczniczych | Literatura | O autorach | Linki | Pomoc Techniczna

On-line

Praca dyplomowa 1999/2000