Jeżyna pospolita

(ostrężyna)

Różowate

Rubus frutieosus

Rosaceae


Występowanie i wygląd zewnętrzny

Rośnie na miedzach, polach, w zaroślach, lasach, i zrębach leśnych. Jest krzewem wieloletnim o pędach lekko zagiętych, mocno kolczastych, od 1-1,5 m wysokości. Liście złożone, ogonkowe, pięciodzielne na pędach płonnych, zaś na owocujących trójdzielne, spodem kolczaste. Kwiaty białe, pięciopłatkowe. Owoce początkowo zielone, potem czerwone, a dojrzałe mięsiste, fioletowoczarne, smaczne, kwaskowo-słodkie.

Surowiec

Owoce, liście, kwiaty oraz końce młodych pędów.

Główne związki, ich właściwości i zastosowanie

Dojrzałe owoce zawierają cukry, kwasy organiczne - jabłkowy i winny, aktywne i pomagające w trawieniu antocyjanki, sole mineralne oraz liczne witaminy: B1, B2, B6, B12, C i PP i prowitaminy A.

Owoce spożywane na surowo, a także wina i soki sporządzane ze świeżych owoców, bez podnoszenia temperatury w czasie ich przeróbki, mają wysoką wartość leczniczą i spożywczą. Sok świeżych ostrężyn z wodą osłodzoną cukrem lub miodem działa orzeźwiająco, zwłaszcza dla rekonwalescentów i chorych. Przy przeziębieniach i grypie działa napotnie i wykrztuśnie.

Liście i kwiaty jeżyny mają podobne właściwości co owoce, jednak nieco słabsze. Napar tego surowca działa ściągająco, dezynfekujgco, moczopędnie i przeciwbiegunkowo. Stosowany jest także przy przeziębieniach, kaszlu i katarze oraz przy grypie jako środek napotny i wykrztuśny, a także przy zgadze, wzdęciach, puchlinie wodnej i przy biegunkach.

Liście jeżyny leśnej zmieszane w części z liśćmi poziomki leśnej, maliny, marzanki i szczypty tymianku dają doskonałą herbatę. Napar taki działa lekko moczopędnie i wykrztuśnie.

Jeżyna pospolita

Menu

Strona główna | Lista roślin leczniczych | Literatura | O autorach | Linki | Pomoc Techniczna

On-line

Praca dyplomowa 1999/2000