Głóg dwuszyjkowy

(Głóg jednoszyjkowy)

Różowate

Crataegus oxyacantha

(Crataegus monagyna)

Rosaceae


Występowanie

  Rośnie jako krzew lub też drzewko na miedzach, trawiastych zboczach, widnych lasach, w stanie dzikim, a często także w parkach jako krzew, drzewko dekoracyjne lub też jako żywopłot.

Wygląd zewnętrzny

  Krzew głogu ma kształt kulisty lub też wyniosły i zwarty. Liście są małe, trój-i pięcioklapowe na cienkim ogonku. Kwiaty białe, różowe lub czerwone, pięciokrotne, obupłciowe i krótko pędowe, zebrane w baldachogrona. Wysuszone kwiaty głogu mają przyjemny zapach. Owoce dojrzałe są czerwone, podobne w miniaturze do owoców dzikiej róży, bez zapachu, o smaku gorzkawokwaśnym.

Surowiec

Kwiatostany wraz z liśćmi osadzonymi obok kwiatów na danym krótkopędzie oraz owoce zarówno głogu dwuszyjkowego, jak i jednoszyjkowego, bo mają te same własności lecznicze. Kwiaty głogu zbiera się w stanie kwitnienia w maju i czerwcu, zaś owoce we wrześniu i październiku, wyłącznie ze stanowisk naturalnych. Surowiec głogu suszy się możliwie szybko w temperaturze do 40° C.

Główne związki, ich właściwości i zastosowanie

Surowiec głogu zawiera lecznicze związki flawonoidowe oraz ich pochodne, związki purynowe, aminy, garbniki, saponiny i nieco olejku eterycznego. Składniki te działają rozszerzająco na naczynia wieńcowe serca, zwiększając przepływ krwi doprowadzającej większe ilości tlenu do mięśnia sercowego 1 powiększając jego wydolność. Głównie dzięki tej właściwości surowiec głogu ma zastosowanie jako lek nasercowy w postaci naparu lub nalewki spirytusowej. W każdym przypadku należy go stosować w porozumieniu z lekarzem i ściśle według jego wskazówek.

Surowiec głogu stosuje się także w chorobie nadciśnieniowej jako lek obniżający ciśnienie, przy nerwicach serca, bezsenności, zawrotach głowy, a zwłaszcza w dolegliwościach wieku przejściowego i starczego przy dusznicy bolesnej oraz w upośledzonym krążeniu krwi i zaburzeniach całego ciała.

Gotowe preparaty głogu stosowane są także w początkowym stanie zwapnienia żył oraz w leczeniu zachowawczym po zawałach serca. (Również w tym przypadku należy się porozumieć z lekarzem).

Napar z głogu: jedną łyżkę suszonycli kwiatów lub zmiażdżonych owoców głogu zalać jedną szklanką wody i podgrzewać pod nakryciem, nie dopuszczając do wrzenia, przez 20 minut. Odstawić dla lepszego wyługowania surowca i ostudzić. Przecedzić i pić dwa razy dziennie po pól szklanki.

Nalewkę spirytusową z głogu sporządza się tak, jak i inne nalewki z owoców leśnych i ziarenkowych.

Głóg dwuszyjkowy

Menu

Strona główna | Lista roślin leczniczych | Literatura | O autorach | Linki | Pomoc Techniczna

On-line

Praca dyplomowa 1999/2000